Обов’язковий етап для будь-якого абітурієнта, що збирається вступати до університетів Чехії − підтвердження атестату або диплому в Чехії. Про нострифікацію ходять страшні історії та не закінчуються питання. Та чи такий страшний вовк?

Фахівці VTG Study зібрали питання абітурієнтів і батьків, щоб допомогти майбутнім студентам чеських вузів пройти цей процес безболісно.

Перш ніж розповімо, до чого готуватися, давайте розберемося, що це таке?

Нострифікація − прирівнювання вашого атестату або диплому до програми освіти у Чехії. Цим займається спеціальна комісія, яка видає документ (nostrifikační doložka), що підтверджує відповідність вашого атестату чи диплому чеському законодавству.

Навіщо потрібна нострифікація?

Чеські школярі вчаться 13 років. Наші шкільні програми відрізняються, оскільки кількість годин з предметів у чехів більша. Тому українським учням, які закінчили 11 класів, потрібно складати іспити з деяких предметів, щоб підтвердити достатній рівень знань.

Які документи потрібно подавати?

Для школярів:

– атестат;

– додаток до атестату;

– довідку про кількість годин за останні 4 роки;

– підтвердження про акредитацію школи (ліцензія, свідоцтво про атестацію). Достатньо копії з печаткою і підписом директора.

– неповнолітнім – нотаріальну довіреність на людину, що представляє ваші інтереси у Чехії.

– прописку в Чехії;

– заяву;

– квитанцію про сплату державного збору (1000 крон).

Перші 5 документів необхідно підготувати ще до приїзду у Чехію. Фахівці VTG Study допоможуть вам з оформленням.

 

Для студентів:

– диплом;

– додаток до диплому;

– заява;

– квитанція про оплату державного збору (3000 крон).

 

Яка кількість годин має бути у довідці зі школи?

За останні два роки рекомендується мати мінімум 2200 годин. За 4 роки рекомендується мати 4500 годин. Якщо кількість годин буде меншою, можуть призначити більше іспитів. Якщо у вашому атестаті за рік менше 1000 годин, може бути відмовлено у нострифікації.

Як проходить нострифікація?

З собою у Чехію необхіндно привезти всі документи зі школи з нотаріальними копіями та довіреностями. Ваші куратори віддадуть їх на переклад і завірення у чеського присяжного перекладача. Потім документи подаються в адміністрацію міста. У Празі вона називається Магістрат.

Згідно із законом термін розгляду документів 1-2 місяці. Якщо подалися до зими, отримаєте відповідь через місяць. З грудня по квітень термін очікування збільшується.

У відповіді від магістрату ви отримаєте список предметів, які потрібно здати. Також у листі буде вказано гімназію і дату.

Магістрат може призначити від 3 до 5 іспитів. Все залежить від кількості годин з предметів в довідці. На кожен предмет – одна спроба. Якщо не здали хоча б один предмет, доведеться проходити весь процес знову.

Постанова про нострифікацію готується протягом трьох тижнів після успішного складання іспитів. Рекомендуємо зробити її нотаріальну копію в кількох примірниках, оскільки це дуже важливий документ.

Таким чином, вся процедура займає близько 3-х місяців.

Які іспити призначають?

Найчастіше випускники з України здають хімію, географію, біологію. Також випадає англійська мова, фізика, інформатика і суспільствознавство.

Звичайно, потрібно знати предмет, щоб успішно здати. Але в чому відмінність чеської освіти? Від вас захочуть почути вашу особисту позицію, критичне мислення і упевнені відповіді. Зубріння не вітається, як і повне незнання предмету.

За відгуками, найскладніше здати хімію і фізику, особливо тим, хто закінчив школу з гуманітарною спеціалізацією. У такому випадку ми завжди рекомендуємо займатися додатково з репетитором. У вас буде час на підготовку, а також питання і теми. До речі підручники з підготовки до нострифікаційних іспитів теж є.

Екзамени призначають на один день або на різні. Результат відомий одразу.

Якщо ви ще не відчуваєте себе впевнено у чеській мові, ви можете здавати нострифікацію з перекладачем. У вас є таке право. Домовтеся про послуги ліцензованого перекладача заздалегідь. А також попередьте про це школу. Часто перекладачі допомагають на іспиті.

Як проходять екзамени?

Можуть проходити як усно, так і письмово. На усних іспитах може допомогти перекладач. На письмові тести перекладач допускається не завжди.

У білеті може бути від 3-х питань. У вас буде 15 хвилин для підготовки.

Оцінки не ставлять.

Чи складно здати?

Якщо у школі була хороша успішність, скоріше за все, ви здасте з першого разу. Якщо з першої спроби здати не вийде, можна знову податися і здати екзамени повторно. Гімназія може бути інша, предмети ті ж самі. Головне рівнятися на терміни університету, куди збираєтеся вступати.

Які гімназії приймають іспити?

У Празі близько 10 гімназій приймають іспити.

За відгуками учнів, є гімназії, де комісія сувора і здавати складно, і є гімназії, де нострифікацію здають з першої спроби.

До «складних» гімназій у Празі учні відносять:

Карлінськиу гімназію (Karlínské gymnázium)

Штепаньску академічну гімназію (Akademické gymnázium Štěpánská)

Чесько-польську гімназію (Gymnázium Českolipská)

Гімназію Над Штолоу (Gymnázium Nad Štolou)

 

Лояльні школи:

Гімназія Поступіцка (Gymnázium Postupická)

Гімназія на Затланце 11 (Gymnázium na Zatlance 11)

Гімназія Уставні (Gymnázium Ústavní)

 

Кому іспити з нострифікації можуть не призначити?

  • абітурієнтам, які закінчили середньо-спеціальні навчальні заклади (училища, коледжі, технікуми) − часто кількість годин у їх навчальних програмах збігається з чеською. Особливо це відноситься до технічних спеціальностей.
  • студентам університетів – ваш диплом підтверджується на кафедрах університетів, де є така ж спеціальність, тож іспити не призначають. Але це не стосується медичного диплому. Підтвердження медичної освіти в Чехії – це окрема процедура.
  • випускникам шкіл, які вступають на програми до університетів, факультети яких акредитовані проводити нострифікацію самостійно. Це нововведення у чеському законодавстві. Державні університети вже вводять таку практику. Наші студенти – випускники загальноосвітніх шкіл, також вже отримували підтвердження атестату від університетів.

 

Коли потрібно подавати підтвердження про нострифікацію в університет?

Раніше за всіх нотріфікацію вимагають творчі виші. Її потрібно подати разом із заявою на вступ (přihláška). Довше за всіх чекає на нострифікацію Карлів університет – підтвердження потрібне на кінець вересня, до запису в студенти. Приватні вузи можуть дати дозвіл донести підтвердження протягом першого року. На англомовні програми документ можна донести до кінця першого семестру. При виборі університету та факультету орієнтуйтеся і на цей фактор також.

Нострифікація не така страшна, як про неї розповідають, якщо поставитися до процесу серйозно і все зробити вчасно. А з огляду на нововведення у законодавстві, ми сподіваємося, скоро абітурієнтам не доведеться здавати нострифікаційні іспити взагалі. Подробиці дивіться тут.

Напрямок програм